A betűkről

 

A számítógép korában kevés figyelem jut a nyomdabetűnek, a legtöbben a gép által felkínált típusokat használják. Pedig az immár fél évezredes múltra visszatekintő betű-művészet nagyszerű alkotásokat hozott létre, több ezer típusból válogathatunk.

Kiadónk, amely az időtálló értékek szolgálatára vállalkozott, az évszázadok alatt csiszolódott talpas antikva betűcsaládot használja leggyakrabban. E család egyik legszebb alkotása Misztótfalusi Kis Miklós (róla bővebbet itt wikipédia szócikk), a 17. századi nagy erdélyi nyomdász betűje, amelyet a nagyvilág annak első forgalmazója, a német Anton Janson után Janson típusként ismer.
Kis Miklós antikvájának harminckét (antikva és kurzív) fokozata olyan összehangolt, egységes mű, amilyet a huszadik századi, optikai és mechanikai eszközökkel felszerelt betűöntödék munkájában is ritkán találunk.

Kiadónk ennek a típusnak a modern, digitális változatát gyakran használja. Többször alkalmaztuk már Claude Garamond 16. századi reneszánsz antikváját is, később pedig más típusok is sorra kerülhetnek, a kiadandó mű jellegéhez, szellemiségéhez igazodva.