Kiadónk története

A Magyar Mercurius Kiadó 1993 szeptember 1-én alakult a magyar kultúra, magyar történelem szakkiadójaként. A kezetektől fogva különös hangsúlyt fektettünk könyveink jó minőségére, a betűtípustól kezdve a különleges papíron át az igényes kötésig.

Kiadványaink között legsikeresebbek voltak Kriza János székely népmeséi Marton Magda rajzaival, Tompos Lilla A díszmagyar című kötete, Magyarország vármegyéinek kézi atlasza Kogutowicz Manótól és Bencsik Gábor Horthy-életrajza.

ABencsik Gábor Magyar Mercurius 2006-ban indította el bibliofil sorozatát a Corpus Juris Hungarici két vaskos kötetével. A külön e kiadvány számára készült vízjeles, bordázott diósgyőri papírra nyomtatott művet a könyvkötő valódi bordára fűzte, és egészbőr kötést kapott.

Büszkék vagyunk arra, hogy az 500 számozott példányban készülő kiadvány vevői között számos jeles személyiséget, több egykori és jelenlegi minisztert, sőt miniszterelnököt tudhatunk. Megtiszteltetés számunkra, hogy Sólyom László köztársasági elnök ezzel a kötettel köszöntötte kilencvenedik születésnapján Habsburg Ottót. A bibliofil kiadványok sora azóta további öt kötettel bővült.

Kiadónk nagy figyelmet szentel a magyarországi cigányságnak, gondozzuk a Magyar Roma Történeti Könyvtár sorozatát (eddig négy kötet jelent meg), megjelent Bencsik Gábor Cigányokról című kötete, és további művek vannak előkészítés alatt.

Új irány kiadónk életében a tudományos könyvkiadás. A közelmúltban megjelentettük Nyíri Kristóf akadémikus, filozófus tanulmányát (Kép és idő), valamint Aczél Petra médiakutató Médiaretorika című kötetét.

A Magyar Mercurius Kiadót 1993-as alapítása óta Bencsik Gábor vezeti. Első, agrármérnöki diplomáját a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerezte, a másodikat történészként a Pécsi Tudományegyetemen, ahol a cigányság magyarországi történetéről készült disszertációjával PhD fokozatot is szerzett.

A könyvkiadóként célja a korszerű konzervativizmus megjelenítése, a magyar történelem és kultúrtörténet értékeinek megőrzése és továbbadása a könyvművészet évszázados hagyományainak követésével, de a legkorszerűbb eszközöket is igénybe véve.

Bővebben lásd a wikipédia szócikkét itt